18 mei 2024

Zuid-Holland aangewezen als testgebied: vliegzone voor nieuwe generatie zelfstandige drones

Het gebied tussen Katwijk en de haven van Rotterdam is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor vluchten met drones in een afgesloten luchtruim. Het gaat daarbij om Beyond-visual-line-of-sight vluchten, waarbij er wordt gevlogen buiten het directe zicht van de piloot. Het betekent dat de provincie Zuid-Holland de luchtruim en vliegprocedures gaat wijzigen om het luchtruim voor deze vluchten beschikbaar te maken. Volgens gedeputeerde Baljeu is dit een belangrijke nieuwe stap in de doorontwikkeling van drone toepassingen. Het is bovendien een impuls voor de Zuid-Hollandse drone-industrie, aldus Baljeu. Zuid-Holland wordt de plek voor bedrijven en onderwijsinstellingen om drones en andere onbemande technologie te testen. De aanpak is om bestaande test- en experimenteerlocaties met elkaar te verbinden om de behoefte te bundelen. Na uitgebreide consultatie en gesprekken met belanghebbenden is gekozen voor het aangewezen gebied. Een vergunning om te mogen vliegen blijft wel onderdeel van de procedure. In het aangewezen gebied bevindt zich onder andere het drone-test centrum UnManNed Valley en in de haven van Rotterdam wordt gewerkt aan U-Space. Dat is een luchtverkeersleidingssysteem om drone-verkeer in goede banen te leiden. De provincie Zuid-Holland wil het wijzigingsproces zo snel mogelijk in gang zetten.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com