18 oktober 2024

Eerste jongerenrestaurant van Nederland opent in Wassenaar

In Wassenaar opent op 11 november het eerste jongerenrestaurant van Nederland, een initiatief dat jongeren samenbrengt voor gezonde, gratis maaltijden en leerzame workshops. Het restaurant, genaamd Me Gusta, is bedoeld voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Jongeren die naar Nederland zijn gevlucht, koken en serveren de maaltijden voor hun leeftijdsgenoten.

Het idee komt van Emir, een 20-jarige jongen die zelf op zijn 15e als vluchteling uit Afghanistan naar Nederland kwam. Emir zag dat veel jongeren, zowel vluchtelingen als Nederlandse jongeren, behoefte hebben aan sociaal contact en ondersteuning. Het restaurant biedt niet alleen een plek om samen te eten, maar ook om van elkaar te leren. Voorafgaand aan de maaltijden kunnen jongeren deelnemen aan workshops, waarin ze nieuwe vaardigheden ontwikkelen en elkaar beter leren kennen.

Het restaurant wordt om de week geopend en draait volledig op vrijwilligers. Deze vrijwilligers doen waardevolle werkervaring op en leren vaardigheden die hen helpen bij hun toekomstige carrière. Voor veel jongeren die bijvoorbeeld uit het onderwijs dreigen te vallen, biedt het project een nieuwe kans om zichzelf te ontwikkelen en weer gemotiveerd te raken.

Het jongerenrestaurant is meer dan alleen een plek om te eten. Het is een gemeenschap waarin jongeren met verschillende achtergronden samenkomen, samenwerken en elkaar ondersteunen. Burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar steunt het initiatief en benadrukt hoe belangrijk het is om jongeren samen te brengen en hen de kans te geven om van elkaar te leren.

Naast het serveren van maaltijden wil het jongerenrestaurant ook culturele avonden organiseren, waar muziek en optredens centraal staan. Emir hoopt dat het project in de toekomst verder zal groeien en dat er door heel Nederland jongerenrestaurants worden geopend. Zijn boodschap is duidelijk: “Je moet groot denken en klein beginnen.”

Het initiatief wordt ondersteund door verschillende lokale partners, zoals de gemeente Wassenaar, jongerenwerk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Met dit project hoopt men niet alleen jongeren te helpen, maar ook een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com