21 mei 2024

Scheveningen, Den Haag – Semafoor op Scheveningen maakt plaats voor nieuwe bediencentrale

De bediencentrale ‘het Semafoor’ op de kop van het Adriaan Maasplein aan de haven van Scheveningen wordt vervangen, zo is besloten door de gemeente. Vanuit dit gebouw wordt al het in- en uitgaande scheepvaartverkeer begeleid en zorgen medewerkers voor de bediening en bewaking van de tunnels, bruggen en pollers in Den Haag. Het huidige gebouw is verouderd en er is te weinig ruimte om ook de bediening te huisvesten van de nieuwe Victory Boogie Woogietunnel, de tunnel die onderdeel is van de Rotterdamsebaan.

Het gebouw voldoet niet meer aan de huidige eisen voor een bediencentrale. Omdat uitbreiding niet mogelijk is, komt er een nieuw gebouw voor in de plaats. Voor de nieuwbouw is een voorlopig ontwerp gemaakt. De nieuwe bediencentrale komt op de plek van de huidige bediencentrale aan de Adriaan Maaskade te staan. Op deze locatie is er vanuit het gebouw direct zicht op de havenmond en op zee. Het gebouw biedt meer ruimte, zodat de medewerkers van het Havenbedrijf en de bediencentrale op dezelfde plek kunnen werken en er ruimte is voor de opslag van materieel. 

De nieuwe bediencentrale is gelegen op het Noordelijk Havenhoofd en heeft een prominente plek aan het einde van de Scheveningse boulevard en aan de haven. Het voorlopig ontwerp van de bediencentrale past goed bij de verschillende karakters van het gebied. Niet alleen sluit het ontwerp aan bij de uitstraling van de boulevard, ook heeft het gebouw een maritieme uitstraling waarbij de vormgeving geïnspireerd is op het stuurhuis van zeeschepen. Vanaf de bovenste verdieping is er goed en vrij uitzicht over zee, wat van belang is voor de maritieme functies die verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van het scheepvaartverkeer. Ook aan de oud-vissers is gedacht: net als in de huidige bediencentrale komt in het nieuwe gebouw op de begane grond een ruimte om samen te komen.

Na de aanbesteding start de bouw van de nieuwe bediencentrale eind 2020. De planning is dat de nieuwe bediencentrale begin 2023 in gebruik wordt genomen. 

Artist Impression van het voorlopige ontwerp
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com