16 juli 2024

Wassenaar – Burgemeester oefent mee met brandweer

Burgemeester Leendert de Lange van Wassenaar heeft mee geoefend bij de training van de wassenaarse brandweer. Volgens hem is indrukwekkend hoe professioneel het brandweerteam zich voorbereidt op de meest uiteenlopende situaties waarmee ze te maken kunnen krijgen. Van brand in een rietgedekt huis tot aan het bevrijden van een automobilist uit zijn voertuig na een verkeersongeval.

De kazerne aan de Johan de Wittstraat wordt dagelijks bezet met beroepscollega’s, maar draait in de avond-, nacht- en weekenduren met vrijwilligers. Zodra er een incident is, worden vrijwilligers opgepiept door de meldkamer. Brandweerwagens staan dan gereed om uit te rukken om met spoed naar het incident te gaan en hulp te bieden. Generaties Wassenaarders hebben zo in de afgelopen 300 jaar bijdragen aan het (brand)veilig houden van ons mooie dorp. In het brandweermuseum Wassenaar – gevestigd in het souterrain van raadhuis De Paauw – komen deze verhalen weer tot leven.

Van oudsher zijn veel huizen en boerderijen in Wassenaar gedekt met rieten daken. De brandbestrijding van dit type daken vereist dan ook een andere aanpak dan bij ‘pannendaken’. De Wassenaarse kazerne heeft dan ook een team van brandweerspecialisten die ingezet kunnen worden in de gehele Haagse regio. Met oud & nieuw zijn er daarom ook strenge regels in Wassenaar van kracht.

Er geldt een verbod om vuurwerk af te steken binnen een afstand van 30 meter van woningen met een rieten dak. Buiten deze afstand mag er laag vuurwerk worden afgestoken: vuurwerk dat minder dan 10 meter de lucht in gaat. Vuurpijlen, Romeinse kaarsen en ander vuurwerk dat hoger gaat dan 10 meter, moet verder dan 250 meter van de woning worden afgestoken.

In de buurt van bos- en duingebieden moet een grotere afstand in acht worden genomen. Vuurwerk afsteken binnen 100 meter van deze gebieden is verboden in verband met groot brandgevaar. Buiten deze afstand van 100 meter is het weer toegestaan om laag vuurwerk af te steken. Hoog vuurwerk is pas toegestaan als er 250 meter afstand is tussen de bos- of duinrand en de afsteekplaats.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com