16 juni 2024

Den Haag – Eerste ‘snelheidsmeterspaarpot’ gestart

De eerste snelheidsmeterspaarpot van Den Haag is vandaag gelanceerd door wethouder Van Asten van mobiliteit en staat op de Kranenburgweg. De snelheidsmeterspaarpot is een snelheidsmeter die niet bestraft maar goed gedrag juist beloont. Iedere auto die langsrijdt en zich aan de snelheidslimiet van 30 km per uur houdt, zorgt voor een klein bedrag in de digitale spaarpot. Het totaalbedrag mag door de bewoners besteed worden voor een cadeau voor de wijk. De meter zal vijf weken op de Kranenburgweg blijven staan.  

Volgens wethouder Robert Van Asten werkt Den Haag hard aan betere verkeersveiligheid. Uit diverse onderzoeken blijkt dat belonen vaak effectiever is dan straffen om het gedrag van mensen te veranderen. De snelheidsmeterspaarpot speelt hierop in.

De Kranenburgweg is onderdeel van het gebied ‘New Norfolk’. De bewoners maken zich zorgen over de verkeersveiligheid in hun straat omdat hier vaak te hard gereden wordt. Binnenkort komen daar fysieke maatregelen tegen. Vooruitlopend daarop zet de gemeente Den Haag de spaarpot in. In andere gemeenten zorgde de snelheidsmeterspaarpot voor 25% minder hardrijders. Vóór de inzet is een snelheidsmeting gedaan en na de spaarpot zal dat weer gedaan worden, zodat het effect duidelijk wordt. 

Na de periode van 5 weken ontvangen de bewoners een cheque met het gespaarde bedrag dat zij gaan besteden aan meer groen in de wijk. Later dit jaar krijgt een andere straat de snelheidsmeter.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com