25 juni 2024

Den Haag – Haags Historisch museum: Tentoonstelling over lockdown

Terwijl we nu in een tweede Corona-golf zitten, toont het Haags Historisch Museum de gevolgen van de eerste virusuitbraak in Nederland.

De angst voor een nog onbekend virus had een enorme impact op het straatbeeld en de bevolking van Den Haag. De tentoonstelling laat zien wat het virus met Den Haag deed, hoe de stad eerst tot stilstand kwam en vervolgens weer de draad oppakt en leert leven met alle opgelegde beperkingen.

Om de strijd tegen het Coronavirus als een historisch moment in de verzameling op te nemen, deed het Haags Historisch Museum dit voorjaar een oproep om bij te dragen aan een Corona-collectie. Dankzij bijdragen van tientallen stadsbewoners, vrijwilligers, activisten, kunstenaars en fotografen werd een grote hoeveelheid aan objecten, dagboeken en foto’s verzameld.

De Corona-collectie toont de onzekerheid, angst en verdriet, maar ook de saamhorigheid, creativiteit en de (soms zwarte) humor van mensen in uitzonderlijke omstandigheden.

Cultuurwethouder Robert van Asten opent de tentoonstelling door een fotodagboek met zijn persoonlijk verslag van de eerste lockdown-maanden over te dragen aan het Haags Historisch Museum. Naast andere inzendingen van stadsbewoners wordt ook een selectie stadsgezichten van fotografe Sandra Uittenbogaart getoond. Tevens zal de installatie in times of corona van kunstenaar Johan Nieuwenhuize te zien zijn. Op een intrigerende wijze zet Nieuwenhuize stadsgezichten en foto’s van social media naast elkaar.

Het museum wil met de Corona-collectie deze historische gebeurtenis ‘vers van de pers’ vastleggen voor toekomstige generaties. Een selectie uit het verzamelde materiaal zal te zien zijn vanaf 3 december in het Haags Historisch Museum.

Eén van de inzendingen voor de Corona-collectie. Het spandoek wordt opgenomen in de collectie van het Haags Historisch Museum. 
Coronacrisis 2020. Eerste Black Lives Matter demonstratie op het Malieveld tegen institutioneel racisme en politiegeweld. Alle demonstranten hebben mondkapjes op en houden 1,5 meter afstand van elkaar.
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com