22 juni 2024

Den Haag – Start fietsverlichtingscampagne

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn. Fietsen zonder licht is levensgevaarlijk. Wethouder Van Asten, Mobiliteit gaf het startsein voor de Haagse campagne ‘Zet je licht aan!’ Gemeente Den Haag ondersteunt hiermee de eerder gestarte landelijke fietsverlichtingscampagnes van Veilig Verkeer Nederland en de ANWB.

Wethouder Robert van Asten:“Maar liefst 1/3 van de fietsers gebruikt geen fietsverlichting. De verlichting werkt niet, mensen vergeten hun verlichting of ze vinden dit niet zo belangrijk voor een kort fietstochtje. Toch neem je dan een groot risico. Met name jongeren vergeten hun licht maar met goede fietsverlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20% af. Dus zet je licht aan! En kom veilig thuis.”

In de stad vind je de komende weken (solair safety)borden en sjablonen met de tekst “Zet je licht aan!’ op verschillende drukke plekken op straat. ( zie bijgevoegde foto’s) Op deze wijze probeert de gemeente mensen erop te wijzen hun licht op de fiets aan te zetten. Uit onderzoek blijkt verlichting niet zozeer voor het eigen zicht maar vooral zodat automobilisten de fietser zien in het verkeer.

Fietsverlichting facts
• In de 4 grootste steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, hebben fietsers gemiddeld minder vaak licht aan dan in andere steden.
• Jongeren hebben in verhouding minder vaak verlichting aan dan ouderen.
• Het achterlicht is het belangrijkst. Omdat je het achteropkomende verkeer niet kunt zien aankomen.

De fietsverlichtingscampagne van gemeente Den Haag loopt tot en met half januari 2021.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com