5 december 2023

Den Haag – Nieuwe publieksruimte voor RKD

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft een nieuwe, ruim opgezette publieksruimte. Door de herinrichting die de afgelopen maanden plaatsvond is er meer plek voor presenteren, exposeren en elkaar ontmoeten. Afgelopen week opende de nieuwe expositie, bestaande uit een vast deel en de wisseltentoonstelling Aan het werk!

Het RKD staat middenin de samenleving, is volop in ontwikkeling en groeit toe naar het Huis voor de Kunstgeschiedenis op een andere locatie in Den Haag. Om alvast een aanloop te nemen naar deze verhuizing ontwierp architect Jan David Hanrath een nieuwe indeling van de entree en studiezaal, met zoveel mogelijk hergebruik van materialen en meubilair.

Door deze herinrichting is meer ruimte gecreëerd en hoopt het RKD een breder publiek welkom te heten. In de nieuwe studiezaal kan de bezoeker nog steeds terecht voor het raadplegen van de bibliotheek en archiefmateriaal. Daarnaast zijn er grote workshoptafels, een presentatieruimte voor symposia en RKD Talks, een ontvangstruimte met plek voor kleine groepen en een expositie met bijzondere stukken uit de collectie van het RKD.

In de nieuwe publieksruimte is een centrale plek ingericht voor de wisseltentoonstelling met elk half jaar een nieuw thema. De eerste tentoonstelling Aan het werk! gaat over de diverse werkzaamheden van de kunstenaar en in zijn kielzog de kunsthandelaar en de kunstkenner. Iedere kunstenaar vindt inspiratie op zijn eigen manier. De één trekt bepakt en bezakt met allerhande schilderspullen de natuur in, zoals Frits Mondriaan, de oom van Piet, of gaat gewapend met zwart krijt en een schetsboek op pad, zoals Nicolaas Bastert. De ander trekt de stad in, zoals George Hendrik Breitner, en maakt naast schetsen ook gebruik van fotografie.

Het atelier is de plek waar het kunstwerk vervolgens zijn uiteindelijke vorm krijgt. De expositie laat zien dat het atelier voor iedere kunstenaar anders is: van zolderkamer tot ambachtelijke werkplaats. Als het kunstwerk gecreëerd is, is het werk nog niet gedaan. Kunstenaars steken doorgaans veel tijd in het organiseren van tentoonstellingen en in het onderhouden van goede contacten met de kunsthandel. En op hun beurt moeten kunsthandelaren veel energie steken in hun relaties met kunstenaars, kunstkenners en kopers.

Het exposeren van de schatten uit de collectie van het RKD gebeurde nog niet eerder op zo’n grote schaal. Aan de hand van schetsen, originele kunstwerken, brieven, foto’s en andere stukken uit de eigen collectie laat het RKD zien hoe divers de werkzaamheden van de kunstenaar en kunsthandelaar zijn.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com