20 mei 2024

Den Haag – De MOS wil ‘Haagse Knaak’

Er zijn in het verleden al diverse initiatieven ontplooid om te komen tot een lokale Haagse munt. Hart voor Den Haag wil dat de gemeente die initiatieven eindelijk gaat bundelen en komt tot één sterke lokale munt: ‘De Haagsche Knaak’.  


‘Het ‘Bristol Pound’ in Engeland laat al jaren het goede voorbeeld zien als het gaat om het gebruik van een lokale munt, waarbij consumenten en bedrijven lokaal zaken doen, teneinde de geldstromen binnen de eigen regio te houden’, aldus Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Ralf Sluijs, die stellen dat een lokale munt een enorme boost kan zijn voor de economie. Het initiatief uit Bristol vindt ook al navolging in andere Nederlandse steden. Zo kent men de Eindhovense stuiver, het Tilburgertje, de Rotterdamse Dam en het Amsterdamse Makkie. De Social Trade Organisation (STRO) roept gemeenten middels een Koop Lokaal Booster boek op om de koopkracht met het invoeren en promoten van van lokale betaalmiddelen te versterken. De Mos en Sluijs: ‘Met je Haagsche Knaak je lunch of boodschappen betalen of ermee afrekenen bij de kapper, in het café of bij je aankopen op de markt. Met deze ‘helpt elkaar, koopt Haagsche waar’ gedachte pompen we meer geld rond in de Haagse economie’. 

De oproep van beide raadsleden om het doorpakken met de introductie van een lokale munt, krijgt bijval van oud-wethouder Constant Martini, die werkt met een zogeheten Hofpas, een kortingspas waarmee bij lokale middenstanders kan worden gekocht. “Dat is hard nodig, zeker nu corona en de daarmee samenhangende lockdown van vorig jaar hebben gezorgd dat nog meer mensen overstappen op online winkelen, waardoor de lokale koopkracht wordt bedreigd. Met de verwezenlijking van één lokale munt kunnen we zorgen dat Haags geld in de eigen wijken blijft en stimuleren we het MKB als ruggengraat van de wijkeconomie”, stelt Martini. 

Haagsche Knaken kunnen op diverse manieren de lokale economie worden ingebracht. Bijvoorbeeld om een deel van de bijstandsuitkeringen ermee uit te betalen, middels een samenwerking met de bij de Hofpas aangesloten organisaties of door het jaarlijkse kerstcadeau voor duizenden ambtenaren uit te keren in Haagsche Knaken, zodat deze uitgegeven kunnen worden bij Haagse ondernemers. Er zouden dan jaarlijks tonnen tegelijk de Haagse economie terechtkomen.

Hart voor Den Haag constateert dat ook in Den Haag veel winkelgebieden het, mede door corona, enorm moeilijk hebben, hetgeen leidt tot leegstand en verloedering. De introductie van de Haagsche Knaak zou een steuntje in de rug kunnen zijn voor consumenten om juist het geld weer in die wat vergeten winkelgebieden uit te geven. “De gemeente heeft de mond vol over wijkeconomie en revitalisering van het winkelbestand. Maar er wordt weinig daadkracht getoond. Als we nou eens het lef hebben om alle initiatieven te bundelen en te komen tot één sterke Haagsche munt, dan helpen wij de Haagse economie – met onder andere ons eigen winkelbestand – écht vooruit”, aldus De Mos en Sluijs. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com