19 juni 2024

Leidschendam-Voorburg – Zorgvuldigheid onderzoek schoot tekort

In het besluitvormingsproces over het onderzoek naar brede vormen van polarisatie en extremisme in de gemeente Leidschendam-Voorburg, had met meer zorgvuldigheid gehandeld moeten worden.

Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Het college verontschuldigt zich bij het moskeebestuur voor de spanning op de relatie die het onderzoek naar polarisatie en extremisme meebracht. Ook biedt de gemeente aan inwoners waarvan de privacy is geschonden excuses aan.

Op 16 oktober 2021 publiceerde NRC een artikel over de overheid die de afgelopen jaren ‘undercover’ onderzoek zou hebben laten doen naar onder andere islamitische organisaties en moskeeën.

Het college geeft in een brief aan de gemeenteraad aan dat in het besluitvormingsproces met meer zorgvuldigheid gehandeld had moeten worden. Ook verontschuldigt het college zich aan de personen waarvan de privacy is geschonden, omdat enkele persoonsgegevens zijn verwerkt. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de gemeente zich aan de privacyregels houdt.

In het onderzoek dat het college heeft laten uitvoeren naar de feiten en juridische duiding staan een aantal aanbevelingen voor risicobeperkende maatregelen. Deze neemt het college over, zodat processen verbeterd kunnen worden en het gemeentebestuur en de organisatie hiervan kunnen leren.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com