18 mei 2024

Den Haag – GroenLinks: “Donaties lokale politiek beperken”

GroenLinks Den Haag: vertrouwen in lokale politiek versterken door donaties aan lokale partijen aan banden te leggen. GroenLinks Den Haag maakt zich zorgen over het vertrouwen in de lokale politiek, mogelijke ondermijning en de invloed van rijke geldschieters op de Haagse gemeenteraad. Daarom wil de partij strenge regels om grote donaties aan politieke partijen aan banden te leggen.

Zo stelt de partij voor om politieke giften te beperken tot eenmalig maximaal 5000 euro per persoon per jaar en alleen nog maar donaties te accepteren van personen en niet van bedrijven.

Eerder heeft de Raad al uitgesproken dat alle donaties aan Haagse politieke partijen boven de 500 euro openbaar moeten zijn. Wat GroenLinks betreft, voegen we daar aan toe dat ook indirecte donaties boven de 250 euro publiekelijk worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld gratis zaalverhuur of gratis drukken campagnefolders.

Dit voorstel volgt op het recente voorstel van Jesse Klaver, die eerder landelijk een initiatiefwet maakte om grote donaties tegen te gaan en een eerdere lokaal voorstel van HSP, GroenLinks Den Haag, SP en PvdA om publiekelijk verantwoording af te leggen over de partij- en campagnefinanciering én alle donaties boven de 500 euro openbaar te maken.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com