27 mei 2024

Den Haag – Samenwonen, geen gevolgen bijstandsuitkering

Haagse inwoners met een bijstandsuitkering kunnen vanaf 1 juni 2022 maximaal zes maanden samenwonen op proef, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor hun uitkering.

“De regeling past in de continue zoektocht van de gemeente naar oplossingen waarin de menselijke maat en maatwerk centraal staan. Daarnaast levert het een positieve bijdrage aan het welzijn van betrokkenen en daarmee ook mogelijkheden om deel te nemen aan participatie- en/of re-integratietrajecten”, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken en Werk). Den Haag kiest voor een structurele regeling en niet voor een pilot die geen garantie biedt op continuïteit.

“Mensen in de bijstand die gaan samenwonen met iemand met een inkomen of spaargeld, verliezen nu nog hun bijstandsuitkering. Zij durven daarom niet te gaan samenwonen, uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie. Met deze regeling laat de gemeente deze mensen uitproberen of samenwonen werkt, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor hun uitkering. Mocht het samenwonen bevallen, dan is de positieve bijkomstigheid dat dit ook een positieve bijdrage kan leveren aan de vermindering van de druk op de woningmarkt”, zegt wethouder Arjen Kapteijns.

Inwoners met een uitkering konden tot op heden niet gaan samenwonen zonder dat dit betekende dat zij een lagere uitkering kregen of werd ingetrokken. Hierdoor werd iemand gelijk financieel afhankelijk van de nieuwe partner. De gemeente wil daarom een proefperiode van drie maanden mogelijk maken. Deze periode kan eenmalig worden verlengd met nogmaals drie maanden. Haagse inwoners met een bijstandsuitkering kunnen deze periode gebruiken om te wennen aan het samenwonen, maar ook om een aantal zaken te regelen, zoals opzegging van (huur)contracten, overschrijving BRP, regelen van school voor kinderen et cetera. De bijstandsuitkering wordt gedurende deze periode niet verlaagd. Na de periode van drie maanden, en eventuele verlenging tot zes maanden, wordt de uitkering afgestemd op de feitelijke woon- en leefsituatie.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com