25 juni 2024

Regionieuws TV – Nieuw plan voor veilige Grote Marktstraat Den Haag

Is de Grote Marktstraat in Den Haag een fietspad of voetgangerszone. Dagelijks rijden er meer dan 15.000 fietsers door de drukke winkelstraat, maar officieel is het geen fietspad. Deze onduidelijkheid leidt tot verwarring en ergernis. Het architectenbureau heeft een ontwerp gemaakt voor de Grote Marktstraat.

Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verwarring. Het fietspad wordt gescheiden van de voetgangerszone. Tegelijk wordt er groen toegevoegd en plek gecreëerd voor kiosken. De gemeente voorziet in een alternatieve route voor fietsers maar ook in die plannen blijven er nog ruim 8.700 mensen over de Grote Marktstraat fietsen. Misschien nog wel meer met de komst van Universiteit Leiden in het voormalige V&D-pand. In het ontwerp van DAVL Studio wordt het duidelijk waar de fietsers thuishoren en waar voetgangers moeten opletten. Op dit moment kijken veel voetgangers niet om voordat ze oversteken.

Fietsers moeten ze links en rechts ontwijken. In het nieuwe ontwerp is plek voor zes, duidelijk gemarkeerde oversteekplaatsen. Voetgangers weten dat ze daar moeten uitkijken en fietsers weten dat ze daar voetgangers kunnen verwachten. Bloembakken gaan naadloos over in enkele kiosken: die bieden plek voor kleine lichte horeca, winkels, of andere bedrijvigheid. Den Haag is een stad met een rijke historie van kiosken, denk aan de kiosken op het buitenhof en in de Fahrenheitstraat, de Zuiderparklaan en de Frederik Hendriklaan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com