20 april 2024

Den Haag – Statement over ADO Den Haag – Excelsior

Statement namens de lokale driehoek van Den Haag over ADO Den Haag – Excelsior Rotterdam. Er vonden ongeregeldheden plaats in en rond het Cars Jeans Stadion na afloop van de wedstrijd ADO Den Haag – Excelsior Rotterdam. De politie is geconfronteerd met fors geweld. Ruim 80 politiemensen hebben hiervan inmiddels melding gemaakt. Er zijn vier agenten gewond geraakt, één heeft zijn verwondingen opgelopen omdat hij met een ijzeren staaf in zijn gezicht is geslagen. Ook de spelers, staf en supporters van Excelsior Rotterdam hebben zich onveilig gevoeld en angstige momenten beleefd. De Haagse driehoek – burgemeester, hoofdofficier van justitie en politie – keurt dit geweld ten strengste af.

Burgemeester Jan van Zanen, namens de Haagse driehoek: “Stenen gooien, supporters of spelers belagen en het veld bestormen heeft niets te maken met het steunen van je club. Het was een spannende wedstrijd, waarbij emoties hoog opliepen, maar er is geen enkel excuus om je zo te gedragen.”

Door doelgericht optreden van de politie is erger voorkomen en werd de openbare orde hersteld. Er zijn zeven aanhoudingen verricht, deze zaken worden zo snel mogelijk beoordeeld door het OM. Alle verdachten zitten nog vast. Komende tijd worden alle beschikbare camerabeelden uitgekeken, op basis daarvan worden nog meer aanhoudingen verwacht. Ook kan dit leiden tot (levenslange) stadionverboden van ADO Den Haag of de KNVB.

De driehoek laat onderzoeken wat de oorzaken zijn geweest van de ongeregeldheden. Mede op basis daarvan zullen voor voetbalseizoen 2022-2023 intensieve gesprekken plaatsvinden tussen de driehoek en bestuur en medewerkers van ADO Den Haag. Daar ligt de vraag voor hoe dergelijke incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com