20 april 2024

Den Haag – Haagse economie weer op stoom na coronacrisis

De coronacrisis heeft haar sporen nagelaten, gezien de krimp van de Haagse economie met 2%. Toch is de daling het kleinst onder de vier grootste gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van De Haagse Hogeschool in opdracht van de gemeente Den Haag.

In de ‘Staat van de Haagse Economie’ is onderzocht wat de trends en ontwikkelingen zijn. Onderzoeker van De Haagse Hogeschool Ayse Terzi ziet een aantal aandachtspunten. “De extreme personeelstekorten in de regio zijn verontrustend.” Wethouder Economie Saskia Bruines in een reactie op het onderzoek: “De economie in Den Haag veert terug, maar ik maak mij wel zorgen over de nog steeds bestaande grote mismatch op de arbeidsmarkt en de beperkte ruimte voor bedrijven. De arbeidsdeelname en arbeidsproductiviteit zijn relatief laag, terwijl er aan de andere kant een ontzettend groot tekort is aan personeel in diverse sectoren. Dit benadrukt de urgentie van het verbreden van de Haagse economie.”

Hoewel de Haagse economie over een langere periode achterblijft bij die van de andere drie grootste steden, is Den Haag op het gebied van werkgelegenheid een inhaalslag aan het maken. De werkloosheidscijfers laten inmiddels een dalende trend zien, zo blijkt uit het onderzoek van De Haagse Hogeschool. Het werkloosheidspercentage bedroeg in het tweede kwartaal van 2021 4,2%. Daarmee lag de werkloosheid in Den Haag lager dan in Amsterdam (4,9%) en Rotterdam (4,7%).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com