25 april 2024

Rijswijk – Aandacht voor financieel misbruik ouderen

Op de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling (15 juni) is in Rijswijk een intentieovereenkomst ondertekend voor een Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder worden. Wethouder Larissa Bentvelzen ondertekende deze overeenkomst namens de gemeente Rijswijk: “Ook in Rijswijk besteden we aandacht aan deze vorm van huiselijk geweld. De alliantie is onderdeel van de aanpak van ouderenmishandeling en richt zich voornamelijk op financieel misbruik.”

Aanleiding voor het vormen van een Lokale Alliantie betreft de vorig jaar gestelde raadsvragen door het raadslid Annemie Koegler. Ouderenmishandeling is een vorm van huiselijk geweld die voorkomt onder personen van 65 jaar en ouder. Uit onderzoek van Regioplan blijkt dat 1 op de 20 thuiswonende ouderen ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling maar dit blijkt niet altijd uit de cijfers.

Financieel misbruik valt onder ouderenmishandeling en is het ongewenst en ongeoorloofd gebruik van geld, goederen of andere bezittingen van een oudere door iemand anders.
Veel ouderen schamen zich om te erkennen dat iemand die zij vertrouwen, misbruik maakt van hun afhankelijkheid. De schaamte kan zo groot zijn dat ze er liever niet over praten. Daardoor blijft financieel misbruik vaak onopgemerkt. Op die manier kan het misbruik lang doorgaan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com