26 april 2024

Den Haag – Protest voor eerlijke vleesprijs voor boeren

Jongeren demonstreerden voor een eerlijke prijs voor boeren 27 aug Den Haag. Zes jongerenorganisaties, waaronder initiatiefnemers Youth for Climate, Studenten voor Morgen en de Jonge Klimaatbeweging (die 100.000 jongeren vertegenwoordigt), organiseerden zaterdag 27 augustus van 13-16u een groot protest in Den Haag, vlakbij het Malieveld (Laan van Reagan en Gorbatsjov).

Dit was voor een eerlijke vleesprijs. Zo willen ze perspectief bieden aan milieuvriendelijke boeren en tegelijk forse klimaat- en stikstofwinst boeken. Tweede Kamerleden zijn gevraagd een Manifest Eerlijke Vleesprijs te ontvangen. Mark Rutte noemde eerder in een gesprek met boze boeren een eerlijke prijs de oplossing voor boeren met minder vee. Op 18 augustus zei hij het afdwingen van een eerlijke prijs bij supermarkten niet langer uit te sluiten. De jongeren hopen dat Rutte en ook Johan Remkes hun plan overneemt.

Het voedselsysteem zorgt voor een derde van alle broeikasgassen en van al deze broeikas-gassen komt 55 procent van vlees en 25 procent van zuivel1. Daarom is volgens de jongeren een milieuheffing nodig per kg vlees, waarbij betaald wordt voor schade voor broeikasgassen en ook stikstof en fijn stof. Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (die 75 jongerenorganisaties vertegenwoordigt); “Uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van Nederland en 75 procent van de jongeren wil dat de regering een eerlijke, hogere vleesprijs invoert, waarbij de heffingsopbrengst gebruikt wordt om gezond voedsel goedkoper te maken, boeren jaarlijks met 500 tot 600 miljoen euro te helpen verduurzamen en lage inkomens te compenseren”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com