16 juli 2024

Leidschendam-Voorburg – Persoonlijke benadering bij financiële problemen

Groeiende schulden voorkomen door geldproblemen eerder te signaleren en inwoners persoonlijk te benaderen voor hulp. Met dit doel starten gemeente Leidschendam-Voorburg met een aantal partners met de proef ‘Vroeg Eropaf.’

Als een inwoner de rekening voor gas, licht, water of zelfs huur niet meer kan betalen, dan ontstaan schulden. Die kunnen een grote invloed hebben op iemands leven. Post wordt niet meer geopend en door schaamte trekt hij of zij niet gelijk aan de bel. De schulden lopen verder op en worden problematisch. Iemand kan zelfs zijn huis kwijtraken als het te lang duurt. Als het aan de gemeente en betrokken partners ligt, dan is deze situatie dankzij dit project verleden tijd.

Tijdens de proef geven de deelnemende partners signalen over inwoners met meerdere betaalachterstanden door aan de gemeente. Inwoners worden vervolgens persoonlijk benaderd met een aanbod voor ondersteuning bij hun financiën. Hiervoor komen een financieel deskundige en een maatschappelijk werker aan de deur. In een gesprek wordt gekeken naar de mogelijkheden om de betaalachterstanden in te halen en hoe de financiën op orde kunnen blijven.

In Leidschendam-Voorburg was in 2018 de gemiddelde schuld van de ongeveer 900 mensen in schuldhulpverlening tussen de €15.000 en €50.000 euro. Naar verwachting worden 12 tot 15 inwoners per maand vroegtijdig benaderd met een aanbod voor ondersteuning bij hun financiën. Inwoners kunnen zelf bepalen en aangeven of zij gebruik willen maken van het aanbod. Inwoners die te maken hebben met schulden, kunnen ook zelf actie ondernemen door contact te leggen met de gemeente.

De ondertekende samenwerkingsovereenkomst
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com