21 mei 2024

Zoetermeer – Cultuurlezing Wanderlust in bibliotheek

Zondag 22 mei 2022 organiseert Bibliotheek Forum Zoetermeer een cultuurlezing met het thema Wanderlust. Een lezing over de landschapsschilderijen door 19e eeuwse Nederlandse schilders. Reis mee naar verre oorden, overweldigende natuur en bijzondere plekken. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling Wanderlust in het Dordrechts Museum die te zien is vanaf 19 juni 2022 t/m 8 januari 2023.

Cultuurlezing door kunsthistoricus Hoo Man Chan over de tentoonstelling Wanderlust die bezocht kan worden in het Dordrechts Museum. Daar prijken in het voorjaar tientallen schilderijen van handzaam formaat tot grote afmetingen waarop uiteenlopende Europese landschappen te genieten zijn.

Allemaal zijn ze geschilderd door 19de-eeuwse Nederlandse schilders, waaronder Cornelis Kruseman, Johan-Barthold Jongkind, Pierre-Louis Dubourq, Jacob Maris, en Alexander Wüst. Hun kalme natuurtaferelen van waterdrinkend vee in bergachtige landschappen worden afgewisseld met donkere nocturnes waarin bergstromen krachtig kolken onder een maanverlichte nachtelijke hemel, terwijl schilderingen van exotisch geklede bezoekers op Egyptische marktpleinen met arabeske architecturale sierelementen getuigen van de reizen die Nederlandse schilders naar een buiten-europese wereld maakten.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com