29 maart 2024

Zuid-Holland – Waterschappen in Zuid-Holland worden definitief democratischer

Op 15 juni heeft Provinciale Staten besloten om het aantal geborgde zetels in de Zuid-Hollandse waterschappen terug te dringen naar het wettelijk minimum van zeven. Dit besluit is het slot van een proces wat begon met een initiatiefvoorstel van Paulien van der Hoeven (PvdA Zuid-Holland). Samen met GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, 50Plus, PVV en JA21 dienden zij dit in om de Zuid-Hollandse waterschappen democratischer te maken.

De taken van waterschappen zijn veranderd en nog urgenter geworden. Dat bleek vorig jaar maar weer door de overstroming in Limburg en de grote zorgen over de waterkwaliteit in Nederland. Waterschappen hebben daarnaast een belangrijke rol bij de inzet voor de energietransitie, de inrichting van de ruimte en het behoud van biodiversiteit.

Paulien van der Hoeven (PvdA): “Dit is een mooie stap vooruit. De grote vraagstukken waar waterschappen zich mee bezighouden vragen om democratische besluitvorming, waarbij het algemeen belang wordt gediend en niet specifieke deelbelangen.”

In het aangenomen voorstel behouden agrariërs en natuurorganisaties hun geborgde zetels, maar het bedrijfsleven raakt twee geborgde zetels kwijt. Door het besluit van vandaag kunnen bewoners van Zuid-Holland bij de komende waterschapsverkiezingen, in maart 2023, voor 23 zetels bepalen wie hen vertegenwoordigd.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com